Demo Work Item

Demo Work Item

What started as a simple backyard garden for one owner eventually became a wild native habitat created for comfort, inspiration, and engagement with nature for the next home owner. The rear garden represents a native chaparral hillside that transitions through a path of water into a lush riparian edge that captures rainwater, limiting waste and ensuring a lush garden year-round.

A perfect opportunity to replace the water-thirsty turf lawn with an organized, formal yet naturalistic, drought-tolerant Mediterranean garden. The garden is designed to embrace the sloping terrain. Each tier is fully developed as its own space, upon having ascended the steps to the entry then there is the opportunity to reflect on the garden as a whole. The new entry steps have a simple yet textural sand finish with saw-cut grooves and an 8” tall cheek wall that will frame the entire passage to the front door and rose garden. The rose garden is conceived of as an invitation to enjoy the garden’s fragrance and beauty directly from the living room’s generous French doors. A space to entertain in, a cut-flower garden, an overlook to the sloped garden below and to the charm of neighboring homes, a breath of fresh air.

The parkway and maintenance path planted with the drought-adapted Kurapia, a turf alternative that embodies the look of the classic greenway turf.